top of page
Keresés

Egyre ismertebb a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

2018 június 8 és 10 között ismét népmesével telt meg a Hatvan szívében levő Grassalkovich Művelődési Ház és a Vadászati Múzeum Díszkertje.A rendezvényt 9 hónapos megfeszített munka előzte meg. Célunk az élő szavas  népmesemondás hagyományának éltetése és a népmesekincs gazdagságának bemutatása minden korosztály számára - vall a nagyszabású eseményről a főszervező, Pintér Zsolt. Az előkészületekben és a megvalósításban társszervezőik a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye, a Hatvan Város Roma Nemzetiségi Önkomrányzata, valamint a Grassalkovich Művelődési Ház voltak.- A rendezvény első napján óvodás és kisiskolás csoportokat fogadtunk év végi osztálykirándulásra. - avat be minket a programba az egyik szervező, Kántor Szilvia - Az előzetes regisztráció olyannyira népszerű volt, hogy már februárban beteltek a helyek. A 37 csoport fogadására az osztálykirándulós nap programját meg kellett hosszabbítanunk.- Az idei specialitást a roma kulturális programelemek adták. - részletezi Pintér Zsolt - Egyik díszvendégünk a Hagyományok Háza által az utóbbi években "felfedezett", Arlón élő id. Csipkés Vilmos  adatközlő mesemondó volt, akitől közvetlenül hallhattak meséket az élő szavas mesemondásért rajongó érdeklődők. A roma kultúra értékeit szerettük volna reflektorfénybe állítani az eredeti cigány történeteket színpadra állító Virtus Kamara és Paramisi Társulat produkcióival, és a Fláre Beás autentikus roma zenekar fergeteges hangulatot teremtő koncertjével.


Programunknak ezt a részét színesítette Varga Norbert (Hagyományok Háza) "A mesemondás szerepe és hagyománya a gömöri romungrók körében" című szakmai előadása is.

A szervezési munka során törekedtünk arra, hogy közönségünkben minél nagyobb arányban jelenjenek meg Hatvan környéki roma gyermekes családok.A többszáz vendéget fogadó Családi Napok alatt középpontban állt a mesemondás, amit a Meseszó Egyesület tagjai biztosítottak. Idén mesemondó díszvendégként meghívást kapott Hideg Anna (Ördöngösfüzes, Románia) és Toldi István (Kupuszina, Szerbia), a Népművészet Mesterei. A látogatóknak báb- ás táncszínházi előadáson, vásári komédián, íjászaton volt lehetősége részt venni. Baba-mama sátor és kerekítő foglalkozás várta a

Dűvő Zenekar, a Turai Zsinnyegők, a Galgahévízi Csikótojás Társulat, no meg a Garagulya Gólyalábas Kompánia. A Néptánc Gálán jászberényi, turai és gyulai tánccsoportok léptek fel, hatalmas sikert aratva.

-"Idén új elemként tematikus kiállítással is készültünk. - részletezi Kántor Szilvia - A Kecskemétfilm "Magyar népmesék" vászonképei mellett megcsodálhattuk a gyuláról érkezett 13 gyöngyörű magyar népviseletet, a Százhalombattai Városi Könyvtár népmesés könyv és kiadvány összeállítását, valamint Baló Mária népmesés témájú gyöngyképeit is."


A rendezvény megvalósítását pályázati forrással támogatta a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, valamint a roma kulturális programelemek megvalósításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia programja járult hozzá pályázati forrással.

A szervezők 2019-ben is visszavárják meseszerető közönségüket!


A fotókon szereplő előadók: Virtus Kamara Táncegyüttes, Fláre Beás Zenekar, OZ Árgyélus Polgári Társulás

9 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page