top of page
Keresés

Három napig népmese a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon!

2017 június 9-11. napokon a Hatvan szívében levő Grassalkovich Művelődési Házba és annak Díszkertjébe beköltözött a népmese a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál jóvoltából.A rendezvény megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága támogatta pályázati forrásból.

A szervező Galgamenti Művészek Egyesülete és társszervezői, a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza nem titkolt célja a hagyományos magyar népmesék népszerűsítése volt minden korosztály számára.
A rendezvény, amely a 2016-os évben a Turai Shossberger Kastélyban került megszervezésre, idén új otthonra lelt a Hatvan szívében levő Grassalkovich Művelődési Házban és annak Díszkertjében.


A Népmesefesztivál pénteki, "Osztálykirándulásos" napján 9 előre regisztrált iskolai és óvodai csoport volt a vendégünk, akik bábszínházról kézműves foglalkozásra, onnan élő szavas népmesemondásra, népi játék-néptánc foglalkozásra, vagy gólyalábas előadásra vándoroltak. A sikeres, gyermekzsivalytól hangos napról a belváros is meggyőződhetett: bárki hallhatta a vonatra, buszra visszaigyekvő csoportok kézműves foglalkozáson készített szárdudáinak fülsiketítő hangját. Az osztályok között voltak visszatérő vendégeink is, példának okáért a hernádvécsei bentlakásos gyermekotthon egy busznyi gyermeket hozott el a mesék világába.

A szombat és vasárnap a családoké volt: a számos településről érkezett nagyszülők, szülők, kisebb-nagyobb gyermekek, baráti csoportok 12 mesei helyszín közül válogathattak. A mesemondó jurtában váltott mesemondóktól hallhattak tündérmeséket, íjászkodhattak, fűzvesszőből játékokat fonhattak, de a népi játéktér is várta őket körhintával, hétpróbával, sőt kukoricát is morzsolhattak a Csűrdönglő parasztportán. Különleges helyszín volt a Fehérlófia interaktív mesetér, ahol a népmese meghallgatását követően az arra vállalkozók szimbolikus kellékek segítségével élhették meg a mese történéseit. A bátrabbak végigmásztak a félelmetes hangokat hallató sötét alagúton, megküzdhettek a Kőmorzsolóval, sőt lecsúszhattak az "Alvilág csúszdáján" is!  A legkisebbek a Tarisznyás Műhely Kerekítőjén tanulhattak népdalos játékokat, és a tavalyról ismert Hetedhét Meseország Útlevél most sem maradt el! A próbákat teljesített, pecséteket gyűjtő gyerekek ajándék kulcstartóval távozhattak a mesés, játékos napról.

A Mesekastély-színpadon óránként más-más előadót láthatott-hallhatott a közönség: itt volt a Bab Társulat óriás bábjaival, Fabók Mancsi kicsiny, ámde látványos Bábszínháza, a Langaléta Garabonciások, az Álomzúg Társulat hangulatos előadásával, a Kuttyomfitty zenés-táncos színpadi produkciójával, és nem utolsó sorban a Gragulya gólyalábasok. A Kolompos mulatságról nem is beszélve, ami kicsiket-nagyokat egyaránt jókedvre derített.

Aki komolyabb témára vágyott, annak sem kellett csalódnia: a Gönczöl Zenekar szombat esti folk kocsmája és a Turai Zsinnyegők Néptánccsoport mesés színpadi koreográfiája a felnőtteknek is kiváló élményt nyújtott. A népmesemondás, -gyűjtés és -kutatás témája iránt érdeklődő hozzáértő közönség a Hagyományok Háza tudományos munkatársainak, Dr. Sándor Ildikónak és Dr. Agócs Gergelynek szakmai előadását hallgathatta meg.Ezúton szeretnénk megköszönni az 56 önkéntes - köztük 10 középiskolás diák - önfeláldozó segítségét, amely alappillére volt a a rendezvény megvalósításának!

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál 2018 június 8-10. között ismét várja meseszerető közönségét, régi és új vendégeit!

1 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page