top of page

júl. 29., P

|

Veszprém

Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért - Sajtótájékoztató

Nemzetközi és hazai mesemondók tucatjai színesítik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot A Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Meseszó Egyesület -Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért- programja során. Ezen program bemutatása a célja a sajtótájékoztatónak!

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért - Sajtótájékoztató
Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért - Sajtótájékoztató

Időpont és helyszín

2022. júl. 29. 22:00

Veszprém, Veszprém, Egyetem u. 10, 8200 Hungary

Az esemény leírása

Mint ismeretes, 2023-ban egyedülálló módon Veszprém-Balaton vidéke egy egységes élményrégióként viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. Így az eseményekre érkező vendégek nemcsak a Balatonban, hanem a gazdag kulturális rendezvények kínálatában is megfürödhetnek. A program egyik üde színfoltjaként tehetséges hazai mesemondók és nagynevű, nemzetközi “mese-storytellerek” bevonásával a szervezők az élőszavas népmese műfajának népszerűsítését is célul tűzték. A részletekről 2022. július 29-én sajtórendezvényt is tartunk, amelyre szeretettel várjuk!

Bár a konkrét események szervezése egyelőre még a színfalak mögött zajlik lázasan, aki ezen a nyáron látogat el Veszprémbe, az már itt-ott találkozhat is a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat arculati elemeivel, például a napfényes ragyogást imitáló logóval. Ami már biztos: a program egyik fontos célja lesz a magyar népmesekincs bemutatása a Balaton-felvidék nyüzsgő kulturális központjaiban, gyakorlott mesemondók és modernkori storytellerek tolmácsolásában.

A sokszínű projekt gyermekeknek, tizenéveseknek, felnőtteknek, laikusoknak és szakembereknek, magyar és külföldi érdeklődőknek egyaránt felhőtlen szórakozást kínál.

Veszprémben és a Balaton-felvidék kiemelt turista-helyszínein lesz mese-jurta és számos mesekör, kifejezetten felnőtteket célzó mesekocsma és “Krajcáros mesék” vásári produkció, népzenés mesés, családi flashmob és Hétmérföldes Népmese Napok címen tematikus élőszavas mese-edukáció a veszprémi iskolákban.

Kapcsolódó rendezvényként Veszprém városa ad helyszínt a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozónak és kuriózumként a Federation for European Storytelling (FEST), európai mese- és történetmondó szövetség éves szakmai konferenciájának is "From spinning rooms to trendy café's" (azaz A fonótól a trendy kávéházig) címmel. Az itt részt vevő külföldi történetmondók egy csoportja a fesztiválon is bemutatkozik saját népének meséivel, mitikus történeteivel, amelyeket tolmácsok segítségével magyarra is lefordítanak.

A népmesei programok fő szervezője a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület, illetve a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, amelynek képviselője, Pintér Zsolt így fogalmazott: “Az a reményünk, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megvalósuló eseményeink további helyi kezdeményezéseket szülnek, és így újra szárnyra kap a népmese Veszprém és Kapolcs térségében, a Balaton-felvidéken.”

A magyar népmesei örökség európai viszonylatban is kiemelkedő

Hazai népmese kincsünk évszázadok alatt formálódott, a néprajzkutatók becslései alapján  kb. húszezer magyar népmese és változata létezik. Eredeti funkciójaként a felnőtt emberek szórakoztatásának eszköze volt, de fontos erkölcsi és életfilozófiai tanításai által útmutatóként is szolgált. A mesehallgatás közösségalakító és jellemformáló ereje régóta közismert, de emellett egy élményalapú, interaktív tanulási módszer is, amely ráadásul a modernkori civilizációban elszigetelődött ember pszichoszocális fejlődését is segítheti. Jól tudjuk, hogy az élőszavas népmese-hallgatás fejleszti a  gyermekek képzelőerejét és kreativitását, valamint bővíti a szókincset. A mesét rendszeresen halló gyermek nemcsak boldogabb, de sikeresebben teljesít az iskolában is.

Sajtótájékoztató hamuban sült pogácsás fogadással:

2022. július 29-én 10.00 órától

Pannon Köztér

Veszprém, Egyetem út 10.

A sajtóeseményen való részvételére feltétlenül számítunk, kérjük jelezze elérhetőségeinken!

Share This Event

bottom of page