top of page

szept. 11., Szo

|

Hatvan

"Pásztorbot" Családi Folklór Nap

Időpont és helyszín

2021. szept. 11. 9:00 – 22:00 CEST

Hatvan, Hatvan, Kossuth tér 24, 3000 Hungary

Az esemény leírása

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01380 kódszámú, "Népművészettel Hatvan kulturális sokszínűségéért és közösségfejlesztéséért" című pályázat keretében valósul meg egész napos, többgenerációs családoknak szánt rendezvényünk a hatvani Grassalkovich Kastély Díszparkjában. A "Pásztorbot" nevet a célzottan a pásztorkultúra témája köré szervezett program indokolja.

A rendezvény célja:

A Zagyva-mentén a pásztor kultúrának csekély nyoma maradt, ezért tartjuk fontosnak bemutatni a Hatvanban élő családoknak, gyermekeknek a Hortobágyon, a Dunántúlon és Erdélyben még fennmaradt hagyományokat. Ezt leginkább a pásztorok életét máig élő vagy megtapasztaló hiteles képviselők segítségével tudjuk megtenni.

A pásztorkultúra bemutatására pásztorokat, szakembereket, az e tevékenységet végző kollégákat hívtunk meg az állattartásról egykor híres területekről, akik ízelítőt adnak a pásztorok életmódjából, bemutatják viseletüket, használati eszközeiket, a kapcsolódó kézműves ágakat, jellemző ételeket, pásztorokról szóló népmeséket.

Részletes programunk:

9:00 Vendégek fogadása

10:00 "Mester és tanítványa" - a Felvidék és a Dunántúl pásztorfurulya dallamai - népzenei bemutató  11:00 A pásztorok kultúraközvetítő szerepe a Kárpát medencében - Dr. Agócs Gergely előadása

12:00 A gyapjú házi feldolgozása – mesterségbemutató

13:00 "Mester és tanítványa" - a Tiszántúl és Erdély pásztorfurulya dallamai - népzenei bemutató

14:00 A fonás története és gyakorlata – mesterségbemutató

15:00 Pásztortáncok tanítása

16:00 "Vasaló" - Beszélgető kör a Hortobágy, a Felvidék és a Dunántúl pásztoraival

17:00 Vásári komédia: a Langaléta Garabonciások betyáros mókái

Kísérő programok: 

  • "Csípd meg Bogár, fordítsd meg!" Bojtár Vetélkedő: Kézműves, elméleti és ügyességi vetélkedő, valamint néptánc/nóta verseny az Örökség Egyesület szervezésében - Jelentkezés gyermekeknek és ifjaknak ITT!
  • Kiállítások: fénykép- , használati és dísztárgy, valamint fotó kiállítás a pásztorokról

Gasztronómiai élmények: 

  • Főzőverseny pásztoros ételekkel - Jelentkezés ITT!
  • Hagyományos ételek a Krajcáros Vásárban
  • Fröccsterasz

/A programváltoztatás jogát a szervező egyesület fenntartja!/

BELÉPÉS: A rendezvény ingyenesen látogatható!

EGÉSZSÉGVÉDELEM: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a szabad téren megvalósuló kulturális rendezvényen az új koronavírussal szembeni védettség igazolása nem szükséges a belépők és szervezők számára. Jogszabály változás esetén közönségünket értesítjük az aktuális szabályozásról!

Share This Event

bottom of page