top of page
Keresés

Cigány népmese feldolgozásával érkezett a Paramisi Társulat

A Galgamenti Művészek Egyesülete szokásos őszi bábszínházát 2018. október 6-án, szervezte meg, a varsányi Paramisi Társulat előadásában.



A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Nemzeti Kulturális Alap országos programsorozatának - NKA25 - részeként, valamint Tura Város Önkormányzatának támogatásával szervezte meg a Galgamenti Művészek Egyesülete szokásos őszi bábszínházát 2018 október 6-án, a varsányi Paramisi Társulat előadásában. A Turára első ízben érkezett, roma táncosokból, színészekből, zenészekből álló társulat telt ház előtt adta elő a Kis Miklóska című zenés-bábos-táncos darabját, amely egy varsányi cigány népmese feldolgozása. 


A szervező Egyesület 2015 óta biztosít kulturális közösségi teret a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényházban. A jobbára pályázati forrásokból finanszírozott színvonalas kulturális előadásokat és hiteles hagyományőrző rendezvényeket barátságos, családias környezetben élvezhetik látogatóink. 

A Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma az elmúlt két évben pályázati támogatásával segítette a Galgamenti Művészek Egyesülete által szervezett Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál lebonyolítását, amelynek középpontjában a magyar népmesék élő szavas előadása áll. A Kulturális Fesztiválok Kollégiuma 25helyszínen zajló rendezvénysorozatának célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az általa támogatott fesztiválok kultúraközvetítő és értékteremtő voltára. E felhívás jegyében ismét szerettük volna megmutatni vendégeinknek, hogy a népmese minden korosztálynak szól és valóban élvezhető műfaj napjainkban is.


Közel száz fős közönségünk többségében Turáról érkezett, de budapesti, gyöngyösi, gödöllői és egyéb Pest megyei települések lakói is a vendégeink voltak. Az elő cigányzene és a lendületes, mulatságos előadás túlzás nélkül lenyűgözte a nézőközönséget. Külön örömünkre szolgált a helyi Hevesy György Általános Iskolából érkezett diákcsoport jelenléte, akik iskolai eredményeikre való tekintettel kedvezményesen vehettek részt az előadáson. A gyerekek csillogó szemekkel, teljes átéléssel nézték végig Kis Miklóska kalandjait a sárkánnyal, hogy végül elnyerje választottja kezét. 

54 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page