top of page
Keresés

CSILLAGVIRÁG - Néptánc bemutató Hatvanban

A Csillagvirág Néptánc Szakkör kezdeményezést a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01380 számú, „Népművészettel Hatvan kulturális sokszínűségéért és közösségfejlesztéséért” című pályázat keretében indította a Hatvani Kodály Zoltán Általános Iskolában a 2021-22-es tanév szeptemberétől.

Moldvai és somogyi táncokból, játékokból összeállított koreográfiájukat 2021 november 22-éi Bemutató Műsorukban láthatja a diák közösség és pedagógusaik az iskola aulájában, a Tarsoly Zenekar élőzenés kíséretében.


A partner intézmény pedagógiai programjába (Zsolnay módszer) tökéletesen illeszkedő népi játék és néptánc foglalkozások 3 teljes alsó tagozatos osztály bevonásával zajlottak. A 75 tanuló heti 2-2 órában moldvai és somogyi gyermekjátékokkal és táncokkal ismerkedett, ezt kiegészítő készségfejlesztő gyakorlatokat végzett, emellett az adott tájegység népviseletével, népdalaival ismerkedett.


A táncórák izgalmas hangulata átragadt az egész iskolai közösségre, a diákok ámulva nézték, hogy röpke 3 hónap alatt milyen sokrétű tudást szereztek társaik. A pedagógusok is arról számoltak, be hogy a táncos foglalkozások számos gyermeknek segítettek jobban teljesíteni a tanórákon, könnyedebben beilleszkedni a közösségbe, oldani a mindennapi feszültséget.


A szakkört vezető Nagyné Matkovits Katalin és Albunovics Milán néptánc oktatók évtizedek óta elkötelezett szakemberei a magyar néptánc kultúra megismertetésének és tanításának. Munkájuk sikeréhez hozzájárult a gyerekek nyitottsága és kitartása, valamint a pedagógusok támogató jelenléte.


Egyesületünk keresi a lehetőségét a nagyszerű együttműködés folytatásának, hogy a Kodály suli diákjai folytathassák a néptáncot az iskola falain belül, szintén szakkör formájában.


Gratulálunk minden kis néptáncos tanulónak a kitartó munkáért!


A program a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01380 kódszámú, „Népművészettel Hatvan kulturális sokszínűségéért és közösségfejlesztéséért” című pályázat keretében valósul meg a Hatvani HACS támogatásával az Európai Szociális Alap forrásaiból.


239 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page