top of page
Keresés

Programkavalkád a Csűrdöngölőben

Frissítve: 2022. febr. 9.

Nagy lendülettel és még nagyobb várakozással indul a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényház programsorozata. Olvassátok Pintér Zsolttal a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület elnökével készített interjúnk.


- Zsolt, nagyon izgalmas programsorozat jelent meg mind az egyesület weboldalán, mind pedig a facebook oldalán. Minek köszönhető ez a nagy lendület?

Pintér Zsolt: Két fő tényezőt szeretnék megemlíteni. Az egyik nagyon fontos, hogy egyesületünk tagjai az elmúlt évek nehéz időszaka alatt még szorosabb közösséggé álltak össze. A közös kalákában végzett munkák -legyen itt szó lekvár vagy lecsó befőzéséről vagy a Csíki Család kézműves pajtájának megépítéséről - nyomán olyan életre szóló barátságok alakultak, amely hegyek megmozgatására is képesek. A másik tényező pedig a PajtaKult életre hívása.


- Pajtakult? Ez nagyon érdekesen hangzik! Miről szól ez?

Pintér Zsolt: Ez egy nagyszerű kezdeményezés, amely abból a felismerésből táplálkozik, hogy -különösen vidéken – egyre több helyen jelenik meg a pajta mint közösségi, kulturális vagy akár gasztrokulturális szórakozási helyszín. E helyszínek - némiképp inspirálódva a kapolcsi Művészetek völgye vagy az Ördögkatlan példáján - gyakran privát, civil kezdeményezésből jöttek létre. Ezeket a kultúrpajtákat támogatja a PajtaKult, olyan minőségi programok közvetítésével, amelyek finanszírozása a kis közösségek számára jelentős nehézség lenne.


- Hú, ez nagyon izgalmasnak hangzik! Kérlek mesélj milyen programokat tudtatok életre hívni a PajtaKult támogatásával?

Pintér Zsolt: Február 12-én Családi Farsanggal kezdjük az év első hat hónapjára eső sorozatot, amely az időszakhoz illeszkedve a hungarikumnak számító mohácsi busójárást fogja a turai érdeklődők elé tárni. Természetesen, mint minden családi programunk ekkor is lesz lehetőség kézműveskedni, népmesét, zenét hallgatni és táncolni. Az est fénypontja természetesen a Mohácsi Tamburaiskola hagyományaiból táplálkozó Poklade zenekar koncertje lesz, amit a Virtus Kamara táncos csapata egészít ki sokac táncok és a busójárás szokásainak bemutatásával.



- A résztvevők is táncra perdülhetnek?

Pintér Zsolt: Természetesen…szerintem nehéz lenne ezt a koncertet ülve végighallgatni. Emellett, köszönhetően a Csoori Sándor pályázati alapnak szinte minden programunk a „Legyen újra tánc” táncházsorozattal fog záródni.


- Márciusi 5-e Nőnapi Borvacsorá-ra egy szerintem sokak által ismert zenész érkezik hozzátok.

Pintér Zsolt: Így van Dresch Mihály neve sokak számára ismert, aki a népzene és jazz egy sajátos ötvözésével lett nagyon sikeres. Szó ami szó, a duó második előadója is ismerős lehet, hiszen Horváth Áron cimbalmosnak is a környéken indult zenei karrierje és a Felszállott a páva műsorban is remekül szerepelt.


- Jazz és nőnap? Ez, hogy illeszkedik a Csűrdöngölő hagyományos világába?

Pintér Zsolt: Egyrészt egyesületünk mindig is nyitott volt a népzenéből származtatott világzenei feldolgozásokra. Elég ehhez az idén már hetedik alkalommal megrendezendő Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál programját megnézni. De ha már itt tartunk, engedjenek meg egy őszinte vallomást.

Nagyon nagy igazság az, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. Így van ez velem is, meg az egyesület több férfi tagjával is. Ők tesznek minket azzá, akik vagyunk és ők azok, akik gyakran láthatatlanul irányítják életünket. Feleségem Szilvi - akinek mind fejlődésünket, mind pályázati, illetve megvalósítási sikereinket köszönhetjük- gyakran kerüli a rivaldafényt.

Neki és további sok nagyszerű nőnek szeretnénk megköszönni, hogy vannak, hogy segítenek nem csak nekünk, hanem az egész családnak és a társadalomnak. Nekik szeretnénk megköszönni mindazt, amit tesznek, ezért ezen a napon csak és kizárólag egyesületünk férfi tagjai fogják a vendégeket kiszolgálni. (Előre elnézést kérünk mindenkitől, ha a gondos női kezek hiánya észrevehető lesz.)


- Április 9 Taposóbál itt pedig Ferenczi György és az 1-ső pesti RACKÁK. Ez a következő a sorban ugye?

Pintér Zsolt: Így van 2015 április 11-én nyitottuk meg a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényház ajtajait és akkor rendeztük meg először a Taposóbált. Ez a születésnap, amire egy egész délutános, remélhetőleg éjszakába nyúló táncházas mulatsággal emlékezünk. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy egy ilyen nagyszerű zenekar lesz a vendégünk ezen a napon.


Pintér Zsolt: Igen ez másik nagy szerelem. Az idén június 11-én hetedik alkalommal megrendezendő Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál sorozat első alkalma volt ez 2016-ban és erről egy mesés délutánnal emlékezünk. Erre az alkalomra a kezdetektől kedvelt előadókat és mondhatni barátokat hívtunk meg.

Eljön az Álomzug Társulás akik az Álomcirkusz előadást adják. Az esemény fő attrakciója Laposa Julcsi és a Kaláka közös koncertje lesz és én biztos vagyok, hogy a Bóha kocsma táncházain nevelkedett, az azóta méltán híres Zagyva Bandát sem kell senkinek a bemutatni.


- Június 23 Szentivánéji Tüzes Vigasságok ez a program fogja zárni az első félévet?

Pintér Zsolt: Így van, az elmúlt évek nagyon kedvelt programja lett ez az esemény amit a Merende Játszóház tüzes játékai tesznek roppant izgalmassá. Eddig is jól bevált a moldvai kisérő zene a tűz körüli táncokhoz ezt most megfejeli a Csángálló Zenekar koncertje.


- Köszönöm az izgalmas bemutatót. Még talán zárásként annyit, hogy hol lehet ezekről a programokról értesülni és jegyet vásárolni?

Pintér Zsolt: Köszönöm a kérdést. Az eseményeket a www.csurdongolo.hu weboldal események oldalán lehet megtalálni és itt lehet a jegyeket előre megvenni.

Igyekeztünk nagyon baráti 1000Ft-os jegyárakkal dolgozni és a gyermekek belépése 14 éves korig díjmentes. Lehet a helyszínen is belépőt váltani, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a márciusig a pajta kapacitása max. 60fő és a tavaszi programjaink esetében az Csűrdöngölő udvar befogadó képessége is limitált.

A maximális létszám felett nem lesz lehetőségünk résztvevőket beengedni. Ha pedig valaki nem szeretne lemaradni a programokról, javasoljuk használja a program értesítő funkciónkat és regisztráljon az alábbi oldalon.

Pálinkás Ildikó -Csűrdöngölő Kulturális Egyesület alelnök

Szállást keres? Ajánljuk a galgahévízi a Macikávé Bisztró és GAIA Panziót. Az árakhoz, foglaláshoz kattintson!




265 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page