top of page
Keresés

Nem akárhogy szüreteltünk a turai Kultúrpajtában

Frissítve: 2023. okt. 31.


2023 október 7-én hagyományainkhoz hűen színes szüreti rendezvényt tartottunk a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényházban.

A Galga menti Népdalkörök Találkozóján vendégünk volt a Gyöngyössolymosi Asszonykórus (kórusvezető Kalocsainé Csillik Mária), a Nagyrédei Férfi Dalárda, valamint Kovács Zoltánné Lajos Krisztina népdalénekes, akiktől szüreti népdalcsokrokat hallhattunk.

Házigazdaként a Csűrdöngölő Dalárda és Deák István művészeti vezető fogadta és látta vendégül a jókedélyű csoportokat.

Bukovics János mesemondó, a Magyar Kultúra Lovagja mulatságos szüreti történetekkel szórakoztatta vendégeinket.




Rendezvényünkön tiszteletét tette Szendrei Ferenc, Tura Város Polgármestere, aki elismerően nyilatkozott a program művészeti értékéről, és megköszönte civil szervezetünk tagjainak a kitartó helyi hagyományőrző-kulturális tevékenységet.




A Szüreti mulatság során változatos időtöltési lehetőségekkel vártuk a családokat: az Alkotóház udvarán megérett fehér szőlőt a gyerekek leszüretelték, használatba kerültek a szőlőpréselés eszközei, végül a mezítláb taposott szőlőből készült mustot is kedvére megkóstolhatta minden résztvevő. Ismét kikerültek a kertbe az ügyességi játékok, majd gesztenyebáb készítésbe is belefoghatott, akinek mindez nem volt elegendő.


Vendégeink örömére az este nívós koncertekkel folytatódott! A Hagyományok Háza Hálózat támogatásával koncertet adott nálunk a nagyváradi Soroglya Zenekar, amely 2018 óta a Partiumi Táncháztalálkozó főszervezője, valamint az Erdélyi Táncháztalálkozó állandó meghívott előadója. A méltán híres erdélyi népzenekar összeállításában körösfői, balázstelki, szatmári, sóvidéki és széki dallamokat, énekeket hallhattunk, Dallos Levente prímás vezetésével, Miklós – Papp Zsuzsanna Népművészet Ifjú Mestere díjas népdalénekes közreműködésével.


Kis technikai átszerelést követően a Csűrdöngölő deszkáira lépett a sokak által ikonikusnak tekintett világzenei banda, a Besh o droM Zenekar Kvartettje. Az egyenként is kiemelkedő zeneművészeket tömörítő négytagú formáció nem okozott csalódást. Bár saját bevallásuk szerint a most látott összeállításban csupán másodszor léptek közönség elé, emlékezetes muzikális-táncos élményt okoztak minden résztvevőnek. Jazz, blues és világzenei motívumok váltakoztak koncertjük során, hangszereikkel - köztük Pettik Ádám egyedi készítésű dobfelszerelésével - mesterien fokozták a közönség hangulatát. A koncert rövidesen egy önfeledt örömtánccá változott, amelybe kortól és zenei ízléstől függetlenül mindenki bekapcsolódott.


Az este ezzel még korántsem ért véget, ismét a népi hangszerek kerültek reflektorfénybe. A Soroglya Zenekar - miután sikerrel belefeledkezett a testközeli világzenei élménybe - újra színpadra lépett, hogy az esti táncházat végigmuzsikálja. A széki táncmotívumok tanítását szatmári, kalotaszegi dallamok követték, amelyekre kedvükre ropták a néptáncban jártasabb vendégeink.


Mozgalmas, élményekkel teli, közös örömöktől túlcsorduló napot zártunk. Köszönjük a fellépő művészeknek és minden segítőnknek a közreműködést az esemény előkészítésében és megvalósításában.


Az esemény a Magyar Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat keretében jött létre.

Az rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Kollégium pályázati támogatásával valósítottuk meg.


Fotók: Morvai Szilárd





47 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page