top of page
Keresés

Pannon StoryFest - avagy Veszprémben is csináltuk a fesztivált

Frissítve: 2023. nov. 1.

Egyesületünk Veszprémben rendezte meg a Pannon StoryFest Nemzetközi Mese- és Történetmondó Fesztivált, amely színes és szokatlan eleme volt az Európa Kulturális Fővárosa ún. Felező programjának. A fesztivál egyúttal az egyik csúcseseménye volt két éves programsorozatunknak, amely a "Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért" c. nevet viseli.


A fesztivál az azonos nevet viselő nemzetközi konferencia szakmai programjára szervesen épült rá, és a hazai közönség mellett nem titkoltan számított a konferenciára érkezett európai szakemberek, no meg egyéb indokból Veszprém felé kacsintgató külföldi vendégek érdeklődésére is - nem hiába.

A kétnapos rendezvény középpontjában a népmese - és történetmondás állt: különféle népek és kultúrák ősi történetei, változatos nyelven megszólaló megannyi hang töltötte meg a rendezvényt befogadó Dubniczay Palota udvarát és közösségi tereit. Külföldi történetmondóink jóvoltából angol nyelven hallhattunk Boccaccio Dekameron-jából válogatott olasz történeteket, a dalmát örökség titkát, valamint részben bibliai forrásokra támaszkodó sorstörténeteket.



Az élőszavas történetmondás sorát színpadi produkciók, pajtaszínházi előadás és koncertek törték meg: hallhattunk Világmeséket hastánc és keleti hangszerek kíséretében a Tekergők Meseösvény Egyesülettől, a Bokros Trió népzenei koncertjét hangszer bemutatóval, Dr. Agócs Gergely palóc meséit dudakísérettel, Danny Bain afrikai hangszeres mesemondását, a Szóperencia Egyesület meseösvény foglalkoztatóját, idegenvezetést a Teguláriumban kiállított antik téglák közt, valamint a "Sobri Jóska vagyok én" c. pajtaszínházi előadást saját egyesületünk tagjai bemutatásában.




Az élő szó művészete mellett tanúi lehettünk, ahogy pompás tárgyak készültek az udvarba települt kézműveseink sátraiban: szinte szünet nélkül kongott a tűzikovácsok üllője, hamut szórt a fújtató, forgott a kerámiaműves korongja, domborműves agyagtábla készült, sőt bepillanthattunk az ötvösműhely féltett titkaiba, félkész és kész ékszerek, használati tárgyak, fegyvertartozékok sorakoztak a munkapadon.



A rendezvényt záró moldvai táncházban az élőzene ritmusára együtt lépő nemzetközi vendégsereg üzenete számunkra világossá vált. Sokszínűek vagyunk, sokféle helyről érkezünk, különféle nyelveken mondjuk saját történeteinket, de ugyanarra tartunk: az emberiség történéseinek krónikásai vagyunk mindannyian.


Köszönjük egyesületünk és partnerszervezeteink tagjainak a sosem számlált, temérdek önkéntes munkát, az összefogást, amelyre minden nagyobb projektünknél biztosan számíthatunk.


A Pannon StoryFest az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében, a "Népmesével Veszprém és a Balaton-felvidék kultúrájáért" c. projekt keretében valósult meg.

A rendezvényt támogatta a Federation for European Storytelling (FEST), valamint a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma.

Szervezésben és megvalósításban együttműködő partnereink: Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, Tekergők Meseösvény Egyesület, Szóperencia Egyesület (RO), Ágasfa (Szávitri) Alapítvány, Csíki Család Kézműves Műhelye, valamint a Hagyományok Háza.

Fotók: Hype


19 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page