top of page
Keresés

Projektzáró és betlehemes játék Veszprémben

Frissítve: 2023. dec. 25.

Hivatalos közönségtájékoztatóval és hagyományos betlehemes játék bemutatásával zárta a „Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért” című programsorozatát a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület. A projektet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében.




A projektzáró esemény szimbolikus helyszínen, a Pannon Köztéren került meghirdetésre, ugyanis itt zajlott az egyik legsikeresebb sorozatunk, amely Pannon Mesekör néven csalogatta be az élőszavas mesemondás gyakorlata iránt érdeklődő felnőtteket. Utolsó alkalmunkon az adventi időszakhoz illeszkedő hagyományos betlehemes játékot mutattak be előadóművészeink, amit ünnepi legendamesék követtek hangszeres zene és énekszó kíséretében. Az előadáson közreműködött a Csűrdöngölő Dalárda és Kovács Zoltánné Lajos Krisztina népdalénekes.




A közönség soraiban ülők rövid beszámolót hallhattak a kétéves program eredményeiről Pintér Zsolt projektmenedzsertől és Kántor Szilvia projekt szakmai vezetőtől. A 2022 januárjától 2023 decemberig tartó időszakban 12 elemből álló, a magyar népmesei tematikára épített eseménysor rendszeres és minőségi kulturális kikapcsolódási lehetőséget nyújtott a célközönségnek. Ezek a következők voltak:

 

Program neve (helyszín, alkalmak száma) – program jellege


·      Pannon Mesekör (Pannon Köztér, 12) – vezetett népmesemondó kör felnőtteknek

·      Séd-parti Mesekocsma (Fricska Étterem, 12) – szórakoztató meseestek felnőtteknek előadóművészekkel, zenészekkel

·      Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó 2023 (Pannon Köztér, 1) – népmesemondók éves szakmai fóruma

·      Krajcáros Vásár (Óváros Piac, 3) – szórakoztató vásári program kézműves foglalkozással, mesemondással, időszaki népszokás bemutatóval

·      Búzaszem Meseudvar (Fenyves Malom, 3) – Tematikus program gyermekes családoknak mesemondással, kézműves és zenés elfoglaltsággal

·      Hetedhét Népmesenapok (veszprémi iskolák, 2) – Népmesés vetélkedő és élőszavas mesemondás iskolás csoportoknak

·      Csodaszarvas Mesejurta (Színházkert, 2) - egésznapos népmesés, népi játszóházas program gyermekeknek jurtában

·      Mesél a Völgy (Kolostorok és Kertek, 1) – egésznapos népmesés, élőzenés, kézműves program családoknak

·      Nemzetközi Mese- és Történetmondó Konferencia (Hangvilla- Betekints Hotel, 1) – hazai és európai mese- és történetmondók konferenciája tudományos szakmai előadásokkal, workshop-okkal

·      Pannon StoryFest – Nemzetközi történetmondó fesztivál magyar és külföldi előadóművészekkel, koncertekkel, dramatikus játékokkal, színpadi bemutatókkal


A program megvalósításában 36 mesemondó, 16 népzenész, 12 népi kézműves és játszóház vezető, 5 táncoktató, 9 programszervező és közel 50 önkéntes vett részt. Látogatóink száma a két év alatt elérte a 3 000 főt.


Programjainkat többnyire veszprémi és környékbeli lakosok látogatták, azonban a turisztikailag forgalmasabb tavaszi-nyári időszakokban távolabbról érkező, és külföldi vendégeink is voltak nagy létszámban. Egyes eseményeinket kisgyermekes családoknak, vagy épp iskoláskorúaknak ajánlottuk, de voltak célzottan a felnőtt korosztályt megszólító programok is. Közönségünk körében szívesen láttuk a pusztán kikapcsolódni vágyó lakosokat, de a szakmai indíttatásból érkező óvodapedagógusokat, tanítókat, könyvtárosokat, egyéb kapcsolódó szakmák képviselőit is.


A programra megítélt pályázati összeg 20,000,000 forint volt.


A megvalósításban partnereink voltak a Hagyományok Háza (Budapest), Muhary Elemér Népművészeti Szövetség (Budapest) és a Federation for European Storytelling (FEST, Belgium).

A projekt kiemelkedő szakmai eredménye a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség létrejötte, amelyet a kedvezményezett Csűrdöngölő Kulturális Egyesület, a Tekergő Meseösvény Egyesület, az Ágasfa Alapítvány és a Szóperencia Egyesület hozott létre. A Szövetség célja, hogy a Kárpát-medence mesemondó szervezeteinek színvonalas szakmai fóruma és érdekvédelmi közössége legyen.

 

 Az Európa Kulturális Fővárosába szervezett népmesés eseményeink sora most a végéhez ért, de reményeink szerint a 2024. évben is megtaláljuk a módját, hogy újra a népmese szárnyára vegyünk kicsiket és nagyokat a Királynék Városában.

Ezzel a reménnyel kívánunk minden kedves követőnknek Békés Karácsonyt és Boldog Újévet!


A Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Elnöksége




61 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page