top of page
Keresés

Moldvai furulya kör - Interjú Uhrin Klárával

Frissítve: 2021. aug. 19.

A Csűrdöngölő Kulturális Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Csoóri Sándor Alaphoz (pályázati kód: CSSP-ZENEOKTAT-2020-0276) benyújtott „Népzene oktatás a Csűrdöngölőben” című pályázata támogatást nyert kombinált népzene műhely működtetésére.

E pályázat megvalósítása keretében szervezett népzene oktatási programban Uhrin Klára népzeneoktató is feladatot vállalt, mégpedig egy moldovai furulya kör vezetését, furulya oktatást.


De mit kell tudni Uhrin Klára zeneoktatóról?


Békés megyében, Gyomaendrődön született és nevelkedett. Gimnáziumi tanulmányai után a Nyíregyházi Főiskola ének-zene-népzene tagozatán tanult, az első diplomáját itt szerezte. Már a tanulmányai közben elkezdett tanítani több kisebb, környékbeli településen, hamar teljes állásban is elhelyezkedett. A diploma megszerzése után Nyíregyházán telepedett le, családot alapított. Családalapítás után nem sikerült újra elhelyezkednie, így jött a továbbtanulás ötlete: felvételt nyert Budapestre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi fúvós mesterszakára, amit egyéni tanrenddel, nappali tagozaton végzett el – ekkor került be a Nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumba is. Később újra tanítani kezdett, jelenleg is zenetanárként dolgozik egy művészeti iskolában, népzenét, népi hangszereket (citera, furulya) és szolfézst tanít, mellette pedig a Sugalló moldvai zenekarban játszik furulyásként.


Az Egyesület tevékenységéről és a jelenleg is folyó szakmai munkáról Németh Zsuzsanna projekt asszisztens beszélgetett Klárával.


Honnan jött az ötlet a furulya kör létrehozására?

A Csűrdöngölő Kulturális Egyesület szervezésében, nyári tábor keretein belül kezdtük el a népi furulya oktatást, 2020. júniusában. A nyári táborokban lehetőség van megismerkedni a hangszerrel, hangszeres-furulyás hagyománnyal. Első körben az igényeket felmérve, illetve alkalmazkodva a néptáncosok aktuális tananyagához, moldvai dallamokat kezdtünk el tanulni.

Milyen korú a csapat? Kik vettek részt a táborban?

Ez a bőséges repertoárral rendelkező dallamanyag alkalmasnak tűnt olyan célból is, hogy a mind korban, mind tudásszintben - kezdőtől a haladóig - is eltérő furulyás csapatot viszonylag rövid időn belül hasonló szintre lehessen felhozni.


Olyannyira sikeres volt a tábor, hogy egy második táborra is felmerült az igény…

Igen, a program sikerességére való tekintettel a második táborban már két csoport is indult, egy kicsikből álló kezdő, és egy haladó. A két táborban összesen 15 résztvevő volt, mely létszámmal optimálisan tudtunk a tanulásban haladni.


Jól tudom, hogy a frissen tanult dallamokat a tábor végére zenekari kísérettel is előadták a tábor résztvevői?

Igen, a nyári táborokban a közös zenélésekre is kiváló alkalom nyílik. Volt lehetőségünk azonnal tánckíséretként alkalmazni a tanultakat, ezáltal megtapasztalva a tánc és zene kölcsönhatását, illetve az együttes zenélés örömét is. A nyár további részében többször is volt alkalmunk együtt zenélni, és a Sugalló zenekar bevonásával, táncház keretein belül megtapasztalhattuk a zenekari kíséret örömeit is. Általában itt, a táborokban dől el, hogy ki az, aki szeretné folytatni a tanulást.


A tanulás folytatása hogyan valósult meg?

A táborokban résztvevőkből alakult ki a 2020-as őszi csoport, nyilván nem a teljes létszámmal. Akik szerették volna folytatni a nyári táborban elkezdett tanulást, azokból az online oktatás lehetőségeihez is alkalmazkodva kialakult egy 8 fős csoport, ami szerencsés volt, ugyanis ekkora csoportlétszámmal még optimálisan tudjuk működtetni az oktatás ezen formáját. A résztvevők életkora változó, 13-60 év közötti tartományt öleli fel.

Az online oktatás tananyagát két félévre terveztük, melynek során a célunk a moldvai énekes és táncos dallamanyag megismerése, elsajátítása; a repertoár bővítése, és a hangszeres tudás fejlesztése. A csoport tagjai jelenleg 25-30 dallamot ismernek és játszanak önállóan. Megismerték a moldvai táncok típusait, az ezekhez tartozó kíséretek nagy részét.

Az egy évesre bővült oktatási folyamat végén pedig tervezünk egy moldvai tanulmányutat is, ahol alkalmunk lesz találkozni adatközlő zenészekkel, ezáltal a moldvai furulyázás stílusjegyei tekintetében is bővítenénk, elmélyítenénk a már megszerzett tudást.


2021-ben is terveznek nyári tábort a furulya iránt érdeklődőknek?

Szeretnénk a tanulást nyári tábor keretein belül, személyes jelenléti oktatás során elkezdeni, majd az őszi és tavaszi félévben a 2020-as évhez hasonlóan, online és személyes találkozó keretében folytatni a tanulást. A tervezett tananyagban az udvarhelyszéki és csíki furulyamuzsikával szeretnénk megismerkedni, alapul véve Juhász Zoltán Székelyföldi furulyaiskola és dallamgyűjtemény című kiadványát, melynek segítségével a stílusos játékmódot is elsajátíthatjuk.


Az elnyert pályázati összegből mit terveznek megvalósítani?

Mivel az oktatáshoz a tárgyi feltételeinket is szükségszerű lesz bővíteni, ezért több hangszer (furulyák, ütőgardon, koboz) vásárlását, illetve további oktatóvideók elkészítését tervezzük megvalósítani az elnyert pályázati összegből.



A program megvalósulását támogatta:



153 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page