top of page
Keresés
galaboskft

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje

Mesterségbemutatókkal, kézműves és gasztronómiai vásárral, népi játékokkkal várta látogatóit a Csűrdöngölő 2018 április 7-én.



A "Mesterségünk címere... - Csűrdöngölő Alkotóházi Nap" során gyapjúfonó, szövő, kosárfonó, szűcs és serfőző mesterségekkel ismerkedhettek az érdeklődők.

- "A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjéhez harmadik alkalommal csatlakoztunk. Tavaszi rendezvényeink közül ez bizonyul legnépszerűbbnek, így vendégeink bizton számíthatnak rá, hogy minden évben megrendezzük!" - mondja a rendezvényt szervező Galgamenti Művészek Egyesülete elnöke.

- "A délelőtti didergős órákban szakmai előadással kezdtünk, Nevelés játékkal és mesével címmel pedagógusok és laikus érdeklődők számára" - ad betekintést az eseményekbe az egyik szervező - "Szerencsére az időjárás végül a kedvünkben járt."

Új programelem volt a hajdanvolt mesterségeket bemutató kisfilmek levetítése az Alkotóház pajtájában. A filmvetítéssel egybekötött beszélgetésen a Rendezvényház vendégei voltak az Őszirózsa Idősek Otthona lakói is.



A kézműves nemezelő foglalkozás rendkívül népszerű volt – a gyermekek és szüleik egymással versengve buzgón szappanozták az előre megtervezett tavaszi képet natúr és színes gyapjúból. A Bartók Néptáncegyüttes táncoktatója vezette népi játék és néptánc foglalkozást az Álomzug Társulás „Az aranyszőrű bárány” című bábjátéka követte a gyermekes családok örömére. 

A „Mesterségek Mesecsatájában” egyesületünk és partner civil szervezetek hagyományos mesemondói arra vállalkoztak, hogy meséikben bemutatnak egy-egy ősi mesterséget. A mesemondások szüneteiben a 2018 elején alakult Turai Népi Furulya Csoport tagjainak előadását hallhatuk moldvai, dunántúli, székelyföldi és keserves, egyéni és közös furulyanóták formájában.



A Gálaműsorban Rónai Zoltán népzenész és a Fix Stimm Zenekar kiváló koncertjét hallgathattuk meg galgamenti és kalotaszegi dallamokkal, amelyet a Sára Ferenc Hagyományőrző Egyesület Turai Zsinnyegők Néptánccsoportja, valamint az idei vendég hagyományőrző csoport, a Hévízgyörki Aranyalma Együttes néptánc koreográfiái követtek, élő zenés kísérettel. A Hévízgyörki Hagyományőrző Népdalkör idős tagjai gyermekkoruk népdalait, nótáit hozták el a közönségnek.


A program a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma pályázati támogatásával valósult meg. 

A szervezők jövő tavasszal is várják kedves vendégeiket!


6 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page