top of page
Keresés

Vőfélytalálkozó és táncház a pajtában

Frissítve: 2022. dec. 13.

Különleges élményben lehetett része a Csűrdöngölő Alkotó és Rendezvényházba látogató vendégeknek 2022. november 12-én. A Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Márton napi Vőfélytalálkozója zajlott ekkor, rendkívül gazdag programkínálattal.Az eseményen megjelent helyi és környékbeli vőfélyek kötetlen hangulatú Kerekasztal beszélgetésen osztották meg személyes motivációjukat, változatos tapasztalataikat és jövőbeli terveiket. A galgahévízi Vanó Archibald idős nagyapjától mintegy örökségként vette át és művelte tovább a mesterséget, nem hagyva veszni e szép szokást. Antal Ádám hévízgyörki vőfély a családi örökség mellett barátai unszolására fogott hozzá sikerrel a szerepléshez, amit színészi tanulmányai is elősegítettek. A Boldogról érkezett Békési Péter arról számolt be, hogy kisebb településeken a násznép még tisztában van a hagyományokkal, ami megkönnyíti a vőfély dolgát. Balázs Sándor tiszafüredi vőfély (az Országos Vőfély Szövetség elnöke) úgy látja, az idős rokonság minden esetben hálás a rituális szokások megtartásáért. A hatéves Darnyik Dominik a turai Többsincs Óvoda és Bölcsődében évente megrendezett Gyermeklakodalomban csiszolta vőfély tudományát. A vőfélykedést barátai körében vállaló Pintér Zsolt az örömszülők és a násznép iránti tiszteletre hívta fel a figyelmet. Sára Gábor turai vőfély a résztvevők elismerésétől övezve körbeadta azt az eredeti, megsárgult kéziratot, amelyet örökségként őriz, s amely mentén elsajátította a helyben jellemző verseket, szövegeket.


A beszélgetést komolyabb mederbe terelte Dr. Agócs Gergely etnográfus, a Hagyományok Háza szakmai munkatársa néprajzi előadása, amely során számos új tudnivalóval gazdagodtak mind a vőfélyek, mind pedig az érdeklődő közönség. Az előadó maga is jeleskedik e szép hagyomány fenntartásában: egy idős vőfélytől, a néhai Pál Pista bácsitól, az utolsó magyar dudástól sajátította el mesterségét.

Dr. Agócs Gergely a házigazdával


Bevezető gondolatként hallhattuk, hogy az embereknek természetes szükségük van életfordulóik - a születés, a házasság és a halál - ritualizált megünneplésére. A közönség meglepetésére elhangzott, hogy a vőfélykedés egy speciálisan Kárpát-medencei népszokás, sehol a világon máshol nem alakult ki. Országhatárainkon kívül megfigyelhető az Őrvidéken, szlovák nyelvterületen, a déli lengyel régióban, Csehország legkeletibb csücskében, illetve a magyarlakta román területeken.

A vőfélyszövegek eredetét taglalva megtudhattuk, hogy az első egységes vőfélykönyv 1791-ben jelent meg nyomtatásban „Vőfínyek kötelességei” címmel, Mátyus Péter tollából. A 19. szd. végén szájhagyomány útján terjedtek a szövegek. Az írott füzetekben szövegvariációk jöttek létre, minőségükben rendkívül sokat fejlődtek a versek.

A népszokás történetébe mélyedve kiderült, hogy az 1836-ban Debrecenben létrejött első vőfélycéhbe tömörült, jó narratív képességgel rendelkező mesterek előnyhöz jutottak a kontárokkal szemben. A 20. század elején sok helyütt feledésbe merült népszokás az 1980-as évektől kezdődően éledt újra a táncházmozgalommal párhuzamosan. A lakosság újra értékelni kezdte a folklórt, így a vőfély szerepe, a lakodalom hagyományos irányítása, a rituálék megtartása országszerte újra előtérbe került.

Az egyes szokásokra rátérve az előadó hangsúlyozta, hogy a hagyományos lakodalom egy dramatikus cselekmény, amelyben kötött, jelképes feladata van a vőfélynek, a násznagynak, az örömszülőknek, a koszorúslánynak is. Ennek egy fontos példája a menyasszonytánc, az egyik legősibb rítusa a szokásrendnek. Jelentése nem a leány búcsúztatása, ellenben az új családba történő befogadása, ami miatt mindenkinek kezével kell érintenie, azaz meg kell táncoltatnia az új asszonyt. Megtudhattuk, hogy a napjainkban a vőfélyek kalapjára kötött feltűnő, színes szalagok azt elevenítik fel, hogy a násznép férfi tagjai korábban mind szalagot viseltek a kalapjukon.


Dr. Agócs Gergely meglátása szerint a vőfélykedés egy különleges, folytonosságot képviselő, túlélő hagyománya a magyarságnak. Előadása zárásaként javasolta megjelent vőfély kollégáknak, hogy ragaszkodjanak a hagyományok megtartásához, sőt kezdeményezzék a népszokás felvételét a Hungarikumok sorába, valamint az UNESCO Szellemi kulturális örökség Jó Eljárásainak Regiszterébe.


Békési Péter (Boldog), Darnyik Dominik (Tura) és Antal Ádám (Hévízgyörk)


A szakmai előadás után egy lakodalmi népköltészeti bemutató következett, amely során a vőfélyek egymásnak adva a szót végigszavaltak egy képzeletbeli lakodalmat. A közönség örömmel hallgatta a vőfély beköszöntőt, a leánybúcsúztatót, amit a pálinkaköszöntő, majd egy bordal követett. Nem maradt el a leves- és rétesköszöntő, de a menyasszonytáncba hívogató sem. Az olykor tréfás, néhol megható szövegek igazi lakodalmi hangulatot teremtettek a pajtában. A vőfélyek is kíváncsian hallgatták a társaik által előadott, saját településükre jellemző szövegváltozatokat.

Vanó Archibald (Galgahévíz), Pintér Zsolt (Tura) és Balázs Sándor (Tiszafüred)


Az előadás fénypontjaként megtekinthettük a turai fehér lyukhímzéses menyasszonyi viseletet, amelyet Kőmíves-Pecze Katalin viselt. Katalin közreműködésével a közönség megismerkedhetett a gyönyörű turai viselet jellegzetes darabjaival, szimbolikus kiegészítőivel, és gondos készítési technikájával is.

A vőfély bemutatót Dr. Agócs Gergely élőzenével kísérte magyar dudán.


Kőműves-Pecze Katalin a vőfélyekkel (fotósorozat)


Az eseményen megjelent vőfélyek büszkén osztották meg tapasztalataikat egymással, szakmai együttműködést terveznek, és kivétel nélkül folytatni kívánják mesterségüket.

A program a Nemzeti Kulturális Alap - Géniusz Program pályázati támogatásából valósult meg.A vőfélyeket a színpadon a Fonó Zenekar követte. Az egytől-egyig kiváló muzsikusok koncertjükkel felemelő hangulatot teremtettek a pajta falai közt. A zenekar kísérte a „Rúgjuk ki az oldalát!” Táncházat is, amely lehetőséget adott a néptánc rajongói számára széki táncrend tanulására, és tetszőleges táncrendek kérésével folytatódott.

A közönség örömére szokás szerint népmesék is elhangzottak, de kézműves foglalkozáson is részt vehettek a gyermekes családok.


Utóbbi esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásában valósult meg.

A Csűrdöngölő Kulturális Egyesület hálásan köszöni minden előadóművésznek, foglalkozásvezetőnek és önkéntesnek a rendezvényen való közreműködést.

Fotók: Hype Production
229 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page